Zdravstveno učilište - Medvedgradska 55, 24. travanj 2023. PDF Ispis E-mail
Autor Tonći Šitić   
Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023 10:54

Na poziv drage kolegice Ine Bošnjak i Slavice Brčić a uz dozvolu Učilišta održao sam 24.travnja 2023 ( ponovno nakon 10 godina) predavanje završnom razredu programa fizioterapeutskih tehničara. Cilj je bio učenicima približiti struku (kao praktičar) te im demonstrirati određene manualne tehnike kao bi se lakše odlučili da li započeti obrazovanje za fizioterapeuta na nekim od Visokih učilište i Sveučilišta ili skroz upisati nešto treće. Struka nam hvala Bogu i vrijednim kolegicama i kolegama ide naprijed, imamo već i dr.sc. u fizioterapiji ali ova škola bi trebala biti jedan prirodni početak puta u fizioterapiju kao struku i nauku.

Teme bijahu tretman trigger točka - razlozi i tehnika primjene. Bilo je zanimljivo, pomalo i smiješno pratiti te mlade ljude i razgovarati sa njima. Za mene osobno jedno neprocjenjivo iskustvo zbog kojeg sam se osjećao privilegirano. Slušali su, upijali, pitali, probali raditi jedni na drugima,  jedno ugodno druženje koje je trajalo skoro dva puna školska sata (iako je prvotno bilo planirano maksimalno 45 minuta).

Danas su se vremena poprilično promijenila jer iako učenici dobivaju znanje, ono im nije garancija za upis na neki dodiplomski studij fizioterapije, koje je logičan (i jedini) način odlaska u samostalne vode. A ako se upišu onda već imaju veliki dio struke u malom prstu. Temelj su dobili a dalje je samo nadogradnja. Međutim, neki kažu da su dodiplomskim studijima bolji (draži) polaznici *gimanzijalci* nego fizioterapeutski tehničari i tu počinje jedna potpuno besmislena priča. Osobama koje su završile gimnaziju obično je fizioterapija drugi ili treći izbor a osobama koji su završile srednju fizioterapeutsku školu, fizioterapija je prvi i jedini izbor.

Fizioterapija je strukovno zanimanje te kao takvo apsolutno samostalna i nezavisna. Dignuta je na nivo diplomskog i postdiplomskog studija. Toliko je široka da može surađivati sa raznim drugim strukama (poglavito medicinarima) ključ je da je struka samostalna (neovisna) i može surađivati a ne slušati!

Velika zahvala svim nazočnima!

2
1
2
3
4
5
6

Ažurirano Srijeda, 31 Svibanj 2023 16:40