LS kralješnica – radionica, 16. travanj 2011, Opatija

Po treći puta je organizirana Radionca – LS kralješnice, naravno pod vodstvom Dr.Dunje Barak Smešny a sa mojom malom pripomoći u Thalasoterapiji (Opatija). Domaćin izvaredan i hvala im na tome (Anđelki, Nadji i Davidu), od same organizacije radionice do ručka sve je bilo izvrsno.  Nazočnih je bilo 20, od kojih samo dvoje liječnika (fizijatara). Vjerojatni razlog je njihovo preveliko znanje iz ovog područja kao i njihovo svakodnevno bavljenje manualnim tehnikama (od dijagnostike do terapije) te im ovo očito nije potrebno, dok je kod fizioterapeuta je iskazana velika želja za napretkom u ovoj grani fizioterapeije što su i pokazali svojim brojem i aktivnošću tijekom radionice. Došli su i dvoje kolega koji su tečaj „Osnove manualne medicine" završli skupa sa mnom 1999 u Crikvenici (Zdenka i Danko) što mi je činilo osobitu čast i zadovoljstvo. Inače je u svibnju 1999 u Crikvenici održan prvi tečaj Osnove manualne medicine za fizioterapeute uopće u Hrvatskoj. Dok su u današnje vrijeme radionice jedanke te ih zajedno ga pohađaju liječnici i fizioterapeuti.

U Opatiji je odrađena LS kralješnica po već prokušanom receptu. Zorno je pokazana riječ nateg (the slack) o koje se stvaraju mitovi, crtaju užad koja drže brodove zavezane za obalu a koja se često rabi u manualnoj terapiji. Nakon natega slijedi kratki trzajni pokret (manipulacija) ako se još sjećate Atomslog skloništa i Žutog kišobranaSmile. Koja je to fotografija prosudite sami i da li zorno prikazuje nateg bez užeta, te zadovoljstvo koje je uslijedilo poradi opuštanja nakon pokreta. Polaznici su bili zadovoljni prikazanim jer su sve i sami morali probati i odraditi.

Slijedeća druženja iz serijala Škola manualne medicine u vidu radionica su u:

Opatiji 14.svibnja, Prsna kralješnica i rebra – radionica

Zagrebu 21.svibnja, Trriger točke - radionica

Krapinskim toplicama 28.svibnja, Postizometrička relaksacija (PIR) - radionica

Vukovaru 11.lipnja, Gornji extremiteti - radionica

Vukovaru 12.lipnja, Donji extremiteti - radionica

Istarskim toplicama 17.rujna, Vratna kralješnica - radionica

Sve obavijesti o održavanju radionica na http://www.hzf.hr/kalendar.html i http://www.hkf.hr/Usavr%c5%a1avanja/Ostaliobliciusavr%c5%a1avanja/tabid/69/Default.aspx

Sve radionice su priznate od liječničke i fizioterapeutske komore!

Ukoliko ste zainteresirani da se neka od radionca PIR-a, gornjih ili donjih extremiteta održi u Vašoj ustanovi, bilo gdje u Domovini, molim Vas da me kontaktirate.

a
a
b
c
d
e
f
g
h