Lista radova
Za pregled dijela mojih radova kliknite na naslov rada.
 
Multimedijalna izdanja sa posebno prilagođenom medicinskom gimnastikom

Izdao četiri multimedijalna izdanja sa posebno prilagođenom medicinskom gimnastikom:
CD „Vježbajte sjedeći – medicinska gimnastika u 13 vježbi“
DVD „Vježbe za kralješnicu – medicinska gimnastika u 23 koraka“
DVD „Vježbe za noge – medicinska gimnastika u 33 koraka“
DVD “Vježbe istezanja za sportaše i rekreativce”

Poglavlje u knjizi “Manualna medicina kralješnice”

Poglavlje u knjizi “Manualna medicina kralješnice”, autorice Dunje Barak Smešny, u izdanju Edit Rijeka, 2012

Postizometrička relaksacija (II)
Datum:    4.9.2003   
Mjesto:    Opatija   
Autor:      Tonći Šitić   
       
(CD-ROM) za Tečaj manualne medicine, Opatija, rujan 2003.
Postizometrička relaksacija (I)
Datum:    27.4.2003   
Mjesto:    Opatija   
Autor:      Tonći Šitić   
       
(CD-ROM) za Tečaj manualne medicine, Opatija, travanj 2003.
Bolni sindromi lumbalne kralješnice
Datum:    12.5.2001   
Mjesto:     Zagreb   
Autor:      Tonći Šitić   
       
Visoka zdravstvena škola-seminarski rad, Zagreb, svibanj 2001.
Manualni pristup križoboljama
Datum:    28.4.2001   
Mjesto:     Split   
Autor:      Tonći Šitić   
       
Hrvatska udruga fizioterapeuta, KB "Split"- Križine, Šoltanska 1, Split, travanj 2001.       
Neurokiruški i manualni pristup kod križobolja

Datum:    25.2.2001   
Mjesto:     Zagreb   
Autor:      K.Čavka, K.Rotim, T.Šitić   
       
Hrvatska udruga fizoterapeuta, KB Dubrava, Av. G. Šuška 6, Zagreb, veljača 2001       

Ublažavanje bolnih stanja ručnim zahvatima
Datum:     1.3.1999
Mjesto:      Zagreb
Autor:       P. Keros, T. Kukin, T.Šitić
   
Medicus vol.8, br.1, Zagreb, ožujak1999

Ručni zahvati (manipulacije) pripadaju u skupinu mehanoterapijskih postupaka fizikalne medicine, a danas se liječenje ručnim zahvatima, nazvano i kiropraktika, ubraja u znanstveno provjerene postupke koji se u svijetu primjenjuju u liječenju, i napose u bolesnika s odredenim promjenama kralješnice. U članku su razložene opće značajke primjene manipulacijskih zahvata (pasivna i aktivna mobilizacija, trzajni pokreti). Posebice je prikazana primjena ručnih zahvata kod oštećenja slabinskog dijela kralješnice i protumačena je morfologijska i biomehanička podloga takvog liječenja. Potom je izloženo nekoliko najučinkovitijih ručnih zahvata, kojima je u sklopu ostalih mjera fizikalne medicine (samostalne vježbe, preinake tjelesnog držanja, vjezbe disanja, duševno i tjelesno opuštanje) moguće ublažiti bolna stanja. Ključne riječi: ručni zahvati, manipulacije, kiropraktika, križobolja
Manipulacija kod boli u križima i ishialgije

Datum:     14.5.1997
Mjesto:     Zagreb
Autor:       Kukin T, Šitić T
 

Drugi hrvatski neurološki kong, Acta clinica Croatica, vol 36, Supl. pp.1-226 ,14 – 17, svibnja, 1997

Znanstveno ispitan način liječenja bolesti manipulacijom široko je prihvaćen medicinski postupak, dok se u Hrvatskoj on još uvijek provodi tek u nekoliko ustanova. Autori su nastojaliuskladiti mnoštvo informacija o manipulaciji iz medicinske literature i iskustva stečena u centru za suzbijanje boli Klinike za neurokirurgiju Medicinskig fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Posebna je pozornost posvećena bolesnicima s poremećajima ingvinalne kralješnice, koji se manifestiraju kao bolovi u križima i lumboishialgija.

Uzorak se sastojao od 60 bolesnika (30 s bolovima u križima i 30 s lumboishialgijom) liječenih u Centru opisanim postupkom. Srednja dob bolesnika je bila 40 godina, u rasponu od 29 – 46 godina. U skupini bolesnika s bolovima u donjem dijelu leđa rezultati su bili zadovoljavajući u 18% (60%), poboljšanje je zabilježeno u 7 (23,4%), a izostanka učinka ovog načina liječenja u 5(16,6%) bolesnika. U skupini s ishialgijom, rezultati liječenja bili su zadovoljavajući u 17 (57%), poboljšanje je zabilježeno u 8 (26,4%), a izostanak učinka liječenja u 5 (16,6%) bolesnika.

Na temelju opširnih literaturnih podataka i skromnog vlastitog iskustva, autori su zaključili kako je liječenje manipulacijom vrijedan dodatni postupak s ciljem ublažavanja boli i uklanjanja poremećaja u bolesnika s poremećajem ingvinalne kralješnice.

Manipulacije donjeg dijela leđa i ishialgija
Datum:     6.6.1996
Mjesto:     Zagreb
Autor:       T. Kukin, T. Šitić

Prvi hrvatski neurokiruški kongres, Zagreb, lipanj 1996.

Manipulacija kao izbor tretiranja određenih bolesti je znanstveno dokazan i ima široku primjenu.U našoj se zemlji nažalost provodi u tek nekoliko institucija. Autori su pokušali spojiti opsežne informacije o kiropraktici iz medicinske literature sa iskustvom stečenim u Centru za suzbijanje boli KBC Zagreb, Kišpatićeva 12, sa posebnom pažnjom posvećenom osobama sa poremećajima lumbosakrelnog dijela kralješnice koji se manifestira kao bol u donjem dijelu kralješnice ili lumboishialgija.Uzorak se sastojao od 60 pacijenata ( 30 sa bolovima u donjem dijelu kralješnice te 30 sa lumboishijalgijom)Srednja dob pacijenata je bila 40 godina; najmlađi je imao 29 a najstariji 46 godina. U pacijenata sa bolovima u donjem dijelu kralješnice rezultat je bio zadovoljavajući u 18 (60%) pacijenata, poboljšanjeje zabilježeno u 7 (23,4%) pacijenata a učinak je izostao u 5 (16,64%) pacijenata. U bolesnika sa lumboishialgijom rezultati tretmana su bili zadovoljavajući u 17 (57%) pacijenata, poboljšanje je zabilježeno u u 8 (26.4%) pacijenata a učinak je izosrao u 5 (16.6%) pacijenata Sa podlogom u opsežnoj literaturi te skromnom osobnom iskustvu autori su došli do slijedećeg zaključka ; manipulacijsko je treriranje vrijedna nadopunjujuća procedura sa ciljem olakšavanja nelagode i otklanjanja poremećaja u pacijenata sa poremećajima ingvinelne kralješnice a treba se provoditi zajedno sa već ranije utvrđenim medicinskim tretmanom.