Zdravstveno učilište, Medvedgradska 55, Zagreb, 21. ožujak 2013 - predavanje PDF Ispis E-mail
Utorak, 02 Travanj 2013 21:19

Zdravstveno učilište, Medvedgradska 55 - predavanje

Ostvarila mi se još jedna želja a to je predavati učenicima Zdravstvenog učilišta – program fizioterapeutskog tehničara.

Dosta sam o toj školi slušao, njezinim davnim i sadašnjim predavačima kao i znanju koje su prenosli generacijama. Naravno, uvijek je bilo dobrih i loših i učenika i predavača, ali onaj tko je tu školu završio imao je izvrstan temelj za daljnje školovanje u struci. Danas su se vremena poprilično promijenila jer iako učenici dobijaju znanje ono im nije garancija za upis na Zdravstveno veleučilište koje je logičan (i jedini) način odlaska u samostalne vode. A ako se upišu onda već imaju veliki dio struke u malom prstu. Temelj su dobili a dalje je samo nadogradnja. Međutim, neki kažu da su Zdravstvenom veleučilištu bolji (draži) polaznici gimanzijalci nego fizioterapeutski tehničari i tu počinje jedna potpuno besmislena priča. Ista struka dvije priče, jedna više filozofska a druga praktičarska.

Osobama kojie su završile gimnaziju obično je fizioterapija drugi ili treći izbor a osobama koji su završile srednju fizioterapeutsku školu, fizioterapija je prvi i jedini izbor.

Fizioterapija je strukovno zanimanje te kao takvo apsolutno samostalna i nezavisna. Dignuta je na nivo diplomskog i postdiplomskog studija. Toliko je široka da može surađivati sa raznim drugim strukama (poglavito medicinarima).

No da ne davim sa svojim promišljanjima...

Tema bijaše tretman triger točkaka - razlozi i tehnika primjene. Bilo je zanimljivo, pomalo i smiješno pratiti te mlade ljude i razgovarati sa njima. Za mene osobno jedno neprocjenjivo iskustvo. Slušali su, upijali, pitali, probali raditi jedni na drugima i neki na mojoj malenkosti,  jednom riječju fantazija koja je trajala dva puna školska sata (iako je prvotno bilo planirano 30 do maksimalno 45 minuta).

Velika zahvala svim nazočnima a poglavito ravnatelju prof. Hrvoju Odaku i cijenjenoj kolegici Slavici Brčić.

img_1227
img_1227
img_1230
img_1231
img_1232
img_1239

Ažurirano Utorak, 02 Travanj 2013 21:39