CD: Vježbajte sjedeći

Namijenjene su kako im i ime kaže osobama koje rade u sjedećem položaju (bez obzira na dob). Ne oduzimaju Vam puno vremena, 13 vježbi pojedinačnog trajanja 40 sekundi. Ne morate imati nikakvu posebnu opremu za vježbanje, potrebno je 8 minuta vremena i dobra volja. Nakon njih ćete se osjećati manje ukočeni, gipkiji i vedriji. Vježbajte ih 1-2 puta dnevno i to je to. 

Naruči ... 

DVD: Vježbe istezanja

Novi DVD iz radionice Tonći Šitića, koji ovaj put prikazuje vježbe istezanja mišića. Koristan je za one koji već provode terapiju i uključeni su u rehabilitacijski proces. Isto je važan  za osobe koje se bave sportom i rekreacijom kao važan vid prevencije ozljeda.

Naruči ...

DVD: Vježbe za kralješnicu

Ovaj DVD "Vježbe za kralješnicu – medicinska gimnastika u 23 koraka" se skladno nadovezuje na prošli CD te prikazuje 23 pomno odabrane vježbe, gdje korisnik može prepoznati sebe radeći ih, ne traže specijalnu opremu ni odjeću, mogu se izvoditi na prostirci u dnevnoj sobi a isto tako i u dvorani, što je izuzetno važno to je jedini takav proizvod koji preporučuje strukovna udruga Hrvatski zbor fizioterapeuta.

Naruči ...

DVD: Vježbe za noge

Ovo je logičan nastavak DVD-a "Vježbe za kralješnicu" koji ste izvrsno prihvatili. Najčešća pitanja su bila kako pravilno izvoditi vježbe za noge, kako nakon naučene vježbe imati kvalitetan podsjetnik na iste, koje uopće vježbe raditi za određena bolna stanja nogu i sl...

Naruči ...

Tonći Šitić - O vratnoj kralješnici i manualnoj terapiji
Od najdavnijih vremena čovjek upotrebljava ručne zahvate. U početkuje to bio majčin dodir kojim se dijete smirivalo kad plače, udaranjem se kažnjavalo. Prigodom ozljeda pritiskom se ruke zaustavljalo krvarenje, a glađenje ozlijeđena mjesta smirivalo je bol. Iščašene zglobove su "iscjelitelji" vještim ručnim zahvatima namještali u ispravan položaj. Tijekom vremena upoznavanjem ustroja čovjekova tijela i biomehaničkih odnošaja primjena se ručnih zahvata razvila do zasebne medicinske struke - manualne medicine (terapije). Vratni dio kralješnice oblikuje sedam kralješaka međusobno spojenih međukralješčanim kolutima (diskovi), zglobovima.i svezama.

Kroz postrane otvore pak izlaze živci koji oživčuju nutarnje organe i mišićje, kožu zatiljnog dijela glave, ramena i prsnog koša. Stoga su boli i tegobe redovito uzrokovane prirođenim ili stečenim promjenama te bolestima vratnog dijela kralješnice. Tim promjenama često pridonosimo i sami neispravnim prisilnim položajem u kojima se kralješnica nalazi tijekom rada, prekomjerna naprezanja i sl. Kada osjetimo trnce u prstima šaka ili u cijelim rukama, bol u ramenu, zatiljnu glavobolju čak i nesvjesticu valja pozornost obratiti stanju i položaju vratne kralješnice. Ručnim zahvatima često možemo ublažiti pa kadšto i otkloniti tegobe, tako da dijagnostičkim postupcima točno utvrdimo gdje je živčani korijen ukliješten, te ručnim zahvatom oslobodimo živac pritiska. Kod nas se mnogi "bave" ručnim zahvatima. Zaraduju novce a nerijetko samo odmažu ljudima te ponekad štete njihovom zdravlju. Velikim dijelom su to loše izobraženi ljudi koji silovitom reklamom privlače bolesnike, obećavajući im izlječenje u kratku vremenu, a vrlo često ljudima odmažu, pa i štete njihovu zdravlju.

Ručne zahvate mogu obavljati samo posebno izobraženi liječnici-specijalisti i fizioterapeuti. Pri tome primjenjuju istezanje, mobilizaciju i /ili manipulaciju vratne kralješnice. Istezanje je postupak kojim se postiže blago razmicanje dvaju kralješaka čime oslobađamo pritisnuti živac (dekompresija).

Mobilizacija je postupak u kojem neznatnim pomicanjem kralješaka postižemo gibljivost kralješčanih zglobova.

Manipulacija je postupak kratkotrajnih odmjerenih pokreta koji dovode kralješke u najprikladniji položaj.

Koji od tih zahvata valja uporabiti ovisi o dijagnozi odnosno stupnju oštećenja. Ručni zahvati se primjenjuju jedanput uz obavezan pregled nakon dva dana, a prema potrebi se može opetovati do deset puta u razmacima po dva ili tri dana. Osim ručnih zahvata nužno je i dodatno podučavanje bolesnika posebitim vježbama kojih je zadaća sprečavanje povrata tegoba i nastajanja novih. Vježbe vratnim dijelom kralješnice obuhvaćaju vježbe istezanja i vježbe snaženja.

VJEŽBE RASTEZANJA

Vježbe rastezanja povećavaju pokretljivost vratnog dijela kralješnice i time smanjuju pritisak na živčane korjenove i ukočenost vrata. Ako pojedina vježba prouzroči bol ili druge tegobe primjerice vrtoglavicu, obvezatno je vježbu prekinuti te je prilagoditi bolesniku. Prigodom vježbanja nisu dopuštena dodatna opterećenja utegama i slično. Važno je uvijek mišićje pripremiti za vježbu blagim masiranjem, akupresurom, toplim i vlažnim oblozima.Ovisno o naravi ostećenja vježbe se obavljaju u ležećem, sjedećem ili stojećem položaju.

VJEŽBE SNAŽENJA MIŠIČJA

Vježbe snaženja mišićja su izometrične i tijekom vremena vratno će mišićje postati snažnije, te se može povećati naprezanje i broj opetovanja vježbi. Važnoje uvijek blagim masiranjem, akupresurom ili toplim i vlažnim oblogom pripremiti mišićje za vježbe. Tijekom vježbanja valja mirno disati i nije uputno zadržavati zrak. Ako se tijekom vježbanja osjeti bol, treba smanjiti naprezanje i broj opetovanja vježbi.