Tonći Šitić - Akupresura
Akupresura (točkasta masaža) predstavlja preso-refleksnu terapiju u čijoj osnovi leži podraživanje mehaničkih centara pritiskanjem u akupunkturnim zonama.

Točkasta masaža se može primjenjivati samostalno ili kao dio kompletne (djelomične) masaže. Metoda u mnogim slučajevima veoma učinkovita a odlikuje se dostupnošću. Mnogi postupci akupresure mogu biti preporučeni bolesnicima u cilju preventive ili liječenja. Važno je i saznanje da je akupresuru moguće koristiti i za ukazivanje prve pomoći.

Postoje mnogi vidovi akupresure i različiti postupci primjene djelovanje. Mjestom djelovanja uvijek su akupunktutrne točke. Valja izbjegavati osobito osjetljiva i resko bolna područja.

Akupresura se ne smije koristiti na mjestima gdje je koža povrijeđena ili nagorjela. Najčešće se akupresura izvodi krajem jednog, dva ili tri prsta, rjeđe medijalnim rubom dlana, člancima prstiju, dlanom ili laktom.

Razlikujemo dva stupnja nadražujučeg djelovanja kod akupresure.

Slaba stimulacija karakterizira se brzim kratkotrajnim, intezivnim djelovanje dostatnim za nadraživanje kože, potkožnog tkiva i mišića bez iradijacije. Frekvencija gibanja je velika (3-4) u sekundi, produženost djelovanja na akupunkturnu točku 30 sekundi, broj stimuliranih točaka je 6 i više.

Jaka stimulacija karakterizira se polaganim jačanjem snage, velikom dužinom i intenzitetom pritiskanja, neophodnim za podraživanje kože i potkožnih tkiva sve do kosti.i s dobivenim maksimalno izraženim predviđenim osjećajima. Frekvencija gibanja je (1-2) u sekundi, produženost djelovanja na točku 1-2 minute, broj stimuliranih točaka 6 i manje. Intezitet i duljina akupresure mijenja se procjenom individualnih reakcija bolesnika. Pri pravilnom doziranju javlja se primjetna hiperemija kože.