CD: Vježbajte sjedeći

Namijenjene su kako im i ime kaže osobama koje rade u sjedećem položaju (bez obzira na dob). Ne oduzimaju Vam puno vremena, 13 vježbi pojedinačnog trajanja 40 sekundi. Ne morate imati nikakvu posebnu opremu za vježbanje, potrebno je 8 minuta vremena i dobra volja. Nakon njih ćete se osjećati manje ukočeni, gipkiji i vedriji. Vježbajte ih 1-2 puta dnevno i to je to. 

Naruči ... 

DVD: Vježbe istezanja

Novi DVD iz radionice Tonći Šitića, koji ovaj put prikazuje vježbe istezanja mišića. Koristan je za one koji već provode terapiju i uključeni su u rehabilitacijski proces. Isto je važan  za osobe koje se bave sportom i rekreacijom kao važan vid prevencije ozljeda.

Naruči ...

DVD: Vježbe za kralješnicu

Ovaj DVD "Vježbe za kralješnicu – medicinska gimnastika u 23 koraka" se skladno nadovezuje na prošli CD te prikazuje 23 pomno odabrane vježbe, gdje korisnik može prepoznati sebe radeći ih, ne traže specijalnu opremu ni odjeću, mogu se izvoditi na prostirci u dnevnoj sobi a isto tako i u dvorani, što je izuzetno važno to je jedini takav proizvod koji preporučuje strukovna udruga Hrvatski zbor fizioterapeuta.

Naruči ...

DVD: Vježbe za noge

Ovo je logičan nastavak DVD-a "Vježbe za kralješnicu" koji ste izvrsno prihvatili. Najčešća pitanja su bila kako pravilno izvoditi vježbe za noge, kako nakon naučene vježbe imati kvalitetan podsjetnik na iste, koje uopće vježbe raditi za određena bolna stanja nogu i sl...

Naruči ...

Lista radova
Za pregled dijela mojih radova kliknite na naslov rada.
 
Postizometrička relaksacija (II)
Datum:    4.9.2003   
Mjesto:    Opatija   
Autor:      Tonći Šitić   
       
(CD-ROM) za Tečaj manualne medicine, Opatija, rujan 2003.
Postizometrička relaksacija (I)
Datum:    27.4.2003   
Mjesto:    Opatija   
Autor:      Tonći Šitić   
       
(CD-ROM) za Tečaj manualne medicine, Opatija, travanj 2003.
Bolni sindromi lumbalne kralješnice
Datum:    12.5.2001   
Mjesto:     Zagreb   
Autor:      Tonći Šitić   
       
Visoka zdravstvena škola-seminarski rad, Zagreb, svibanj 2001.
Manualni pristup križoboljama
Datum:    28.4.2001   
Mjesto:     Split   
Autor:      Tonći Šitić   
       
Hrvatska udruga fizioterapeuta, KB "Split"- Križine, Šoltanska 1, Split, travanj 2001.       
Neurokiruški i manualni pristup kod križobolja

Datum:    25.2.2001   
Mjesto:     Zagreb   
Autor:      K.Čavka, K.Rotim, T.Šitić   
       
Hrvatska udruga fizoterapeuta, KB Dubrava, Av. G. Šuška 6, Zagreb, veljača 2001       

Ublažavanje bolnih stanja ručnim zahvatima
Datum:     1.3.1999
Mjesto:      Zagreb
Autor:       P. Keros, T. Kukin, T.Šitić
   
Medicus vol.8, br.1, Zagreb, ožujak1999

Ručni zahvati (manipulacije) pripadaju u skupinu mehanoterapijskih postupaka fizikalne medicine, a danas se liječenje ručnim zahvatima, nazvano i kiropraktika, ubraja u znanstveno provjerene postupke koji se u svijetu primjenjuju u liječenju, i napose u bolesnika s odredenim promjenama kralješnice. U članku su razložene opće značajke primjene manipulacijskih zahvata (pasivna i aktivna mobilizacija, trzajni pokreti). Posebice je prikazana primjena ručnih zahvata kod oštećenja slabinskog dijela kralješnice i protumačena je morfologijska i biomehanička podloga takvog liječenja. Potom je izloženo nekoliko najučinkovitijih ručnih zahvata, kojima je u sklopu ostalih mjera fizikalne medicine (samostalne vježbe, preinake tjelesnog držanja, vjezbe disanja, duševno i tjelesno opuštanje) moguće ublažiti bolna stanja. Ključne riječi: ručni zahvati, manipulacije, kiropraktika, križobolja
Manipulacija kod boli u križima i ishialgije

Datum:     14.5.1997
Mjesto:     Zagreb
Autor:       Kukin T, Šitić T
 

Drugi hrvatski neurološki kong, Acta clinica Croatica, vol 36, Supl. pp.1-226 ,14 – 17, svibnja, 1997

Znanstveno ispitan način liječenja bolesti manipulacijom široko je prihvaćen medicinski postupak, dok se u Hrvatskoj on još uvijek provodi tek u nekoliko ustanova. Autori su nastojaliuskladiti mnoštvo informacija o manipulaciji iz medicinske literature i iskustva stečena u centru za suzbijanje boli Klinike za neurokirurgiju Medicinskig fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Posebna je pozornost posvećena bolesnicima s poremećajima ingvinalne kralješnice, koji se manifestiraju kao bolovi u križima i lumboishialgija.

Uzorak se sastojao od 60 bolesnika (30 s bolovima u križima i 30 s lumboishialgijom) liječenih u Centru opisanim postupkom. Srednja dob bolesnika je bila 40 godina, u rasponu od 29 – 46 godina. U skupini bolesnika s bolovima u donjem dijelu leđa rezultati su bili zadovoljavajući u 18% (60%), poboljšanje je zabilježeno u 7 (23,4%), a izostanka učinka ovog načina liječenja u 5(16,6%) bolesnika. U skupini s ishialgijom, rezultati liječenja bili su zadovoljavajući u 17 (57%), poboljšanje je zabilježeno u 8 (26,4%), a izostanak učinka liječenja u 5 (16,6%) bolesnika.

Na temelju opširnih literaturnih podataka i skromnog vlastitog iskustva, autori su zaključili kako je liječenje manipulacijom vrijedan dodatni postupak s ciljem ublažavanja boli i uklanjanja poremećaja u bolesnika s poremećajem ingvinalne kralješnice.

Manipulacije donjeg dijela leđa i ishialgija
Datum:     6.6.1996
Mjesto:     Zagreb
Autor:       T. Kukin, T. Šitić

Prvi hrvatski neurokiruški kongres, Zagreb, lipanj 1996.

Manipulacija kao izbor tretiranja određenih bolesti je znanstveno dokazan i ima široku primjenu.U našoj se zemlji nažalost provodi u tek nekoliko institucija. Autori su pokušali spojiti opsežne informacije o kiropraktici iz medicinske literature sa iskustvom stečenim u Centru za suzbijanje boli KBC Zagreb, Kišpatićeva 12, sa posebnom pažnjom posvećenom osobama sa poremećajima lumbosakrelnog dijela kralješnice koji se manifestira kao bol u donjem dijelu kralješnice ili lumboishialgija.Uzorak se sastojao od 60 pacijenata ( 30 sa bolovima u donjem dijelu kralješnice te 30 sa lumboishijalgijom)Srednja dob pacijenata je bila 40 godina; najmlađi je imao 29 a najstariji 46 godina. U pacijenata sa bolovima u donjem dijelu kralješnice rezultat je bio zadovoljavajući u 18 (60%) pacijenata, poboljšanjeje zabilježeno u 7 (23,4%) pacijenata a učinak je izostao u 5 (16,64%) pacijenata. U bolesnika sa lumboishialgijom rezultati tretmana su bili zadovoljavajući u 17 (57%) pacijenata, poboljšanje je zabilježeno u u 8 (26.4%) pacijenata a učinak je izosrao u 5 (16.6%) pacijenata Sa podlogom u opsežnoj literaturi te skromnom osobnom iskustvu autori su došli do slijedećeg zaključka ; manipulacijsko je treriranje vrijedna nadopunjujuća procedura sa ciljem olakšavanja nelagode i otklanjanja poremećaja u pacijenata sa poremećajima ingvinelne kralješnice a treba se provoditi zajedno sa već ranije utvrđenim medicinskim tretmanom.
Kiropraktični zahvati u vratnih bolnih sindroma
Datum:     6.6.1996
Mjesto:     Zagreb
Autor:       T. Kukin, T. Šitić

Prvi hrvatski neurokiruški kongres, Zagreb, lipanj 1996.

 Manipulacija(kiropraktika) kao izbor tretiranja određenih bolesti je znanstveno dokazan i ima široku primjenu.U našoj se zemlji nažalost provodi u tek nekoliko institucija. Autori su pokušali spojiti opsežne informacije o kiropraktici iz medicinske literature sa iskustvom stečenim u Centru za suzbijanje boli, KBC Zagreb, Kišpatićeva 12, sa posebnom pažnjom posvećenom osobama sa poremećajima vratne kralješnice.Uzorak se sastojao od 30 pacijenata tretiranih u centru po proceduri opisanoj... Rezultati su bili zadovoljavajući u 17 (57%)pacijenata, poboljšanje je registrirano u 9(30%), a rezultat je izostao u 4(13%)..Sa podlogom u opsežnoj literaturi te skromnom osobnom iskustvu autori su došli do slijedećeg zaključka; manipulacijsko je treriranje vrijedna nadopunjujuća procedura sa ciljem olakšavanja nelagode i otklanjanja poremećaja u pacijenata sa oštećenjima vratne kralješnice a treba se provoditi zajedno sa već ranije utvrđenim medicinskim tretmanom.
Mogućnosti primjene kiropraktičkih zahvata u vertebrologiji
Datum:     31.5.1996
Mjesto:     Zagreb
Autor:       Tonći Šitić

Diplomski rad, Zagreb, svibanj 1996.

Liječenje ručnim zahvatima temeljeno na znanstvenim provjerama prihvaćeno je u medicinske postupke u mnogim zemljama, a u nas se obavlja još uvijek samo u pojedinim ustanovama. Autor je nastojao obilje saznanja iz medicinske literature o kiropraktici uskladiti s iskustvima u Centru za suzbijanje boli Klinike za neurikirurgiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Pri tom je pozornost usmjerio bolesnicima s oštećenjem vratnog dijela kralješnice. Uzorak je činilo 30 ispitanika, koji su liječeni u Centru, te je potanko opisan postupak. Rezultati provjere su pokazali uspješnost liječenja u 17 (57 %) bolesnika, poboljšanje u 9 (30 %) bolesnika, a učinak je izostao u 4 (13 %) bolesnika. Autor, temeljem opsežnih literaturnih podataka i osobnog skromnog iskustva zaključuje kako je liječenje ručnim zahvatima vrijedan dodatni postupak ublažavanja tegoba i otklanjanja poremećaja u bolesnika s oštećenjem vratnog dijela kralješnice u sklopu primjerenog ukupnog liječenja.